• info@auxyry.com

Kooste: Miksaaja – teknologi vai taiteilija? -ilta

Kooste: Miksaaja – teknologi vai taiteilija? -ilta

Tällä kertaa pääsemme nauttimaan Aux-iltaman koosteen tekstin muodossa, sillä Aux ry:n hallituksen jäsen ja paneelin moderaattori Oona Kapari kirjoitti tiivistelmän käsitellyistä aiheista.

“Eilen pidettiin Aux ry:n kolmas teemailta Kallion Cafe Mascotissa, aiheena Miksaaja – taiteilija vai teknologi?

Ilta aloitettiin vuosikokouksella, jossa valittiin hallitukseen mukaan Jussi Jaakonaho. Tervetuloa messiin! Sitä seurasi tähtipuheenvuorossa Juppu Maurasen vailaiseva luento miksaamisesta.

Siitä siirryimme sulavasti suomen eturivin miksaajien paneeliin, jota moderoivat hallituksen puheenjohtaja Jonas Olsson sekä allekirjoittanut. Paneelissa olivat vasemmalta lukien Kane Kaspar Heinonen, Arttu Peljo, Lauri Eloranta, Jussi Jaakonaho, sekä Tommi Vainikainen. Keskustelu kesti yli kaksi tuntia ja asiaa oli paljon. Yritän kuitenkin tiivistää tähän minkälaiset asiat nousivat ja jäivät ainakin itselleni keskustelusta mieleen.

Miksaaminen on asiakaspalvelu- ja käsityöläisammatti, jota tehdään sydämellä. Konflikteja vaihtelevien asiakkaiden kanssa on ehkä mahdotonta välttää, mutta asiaa auttaa, jos sähköpostien ja refebiisien lähettelyn sijaan asioista jutellaan. Saattaa olla myös epäselvää, kuka se asiakas on. Onko se artisti, tuottaja, A&R vai joku muu mikä.

Oma saundi perustuu omiin mieltymyksiin ja kuunteluhistoriaan. (oma lisäys: ehkäpä juuri siitä syystä tietyt genret päätyvät helpommin tiettyjen ihmisten tehtäväksi.) Ja voi jopa valita vähän asiakkaitaan sillä perusteella keiden musa on jollain lailla itseä kiinnostavaa. Mikäli siihen on varaa. Oma profiili asiakkaiden silmissä voi vaihdella paljon sillä perusteella missä on juuri ollut näkyvissä.

Nopeus on miksatessa tärkeää ja sitä myöten hyvä valmistelu. Värikoodaukset, plugaripresetit, masterlohkot ja aux-ryppäät. Valmistelut voi tehdä edellisenä päivänä ja aamulla käydä sitten suoraan toimeen. Teknisiä asioita ei pitäisi joutua miettimään kun aloittaa biisin tekemisen. Kuka mistäkin osasta milloinkin aloittaa. Kaikki nurkat on siivottava. Parissa tunnissa pitäisi olla ekan version jo valmis. Sitten vasta viilaillaan yksityiskohtia. Miksaaja tekee isoja linjoja, biisin flowta, jossa, ehkä asiakkaalle tärkeät, pienet yksityikohdat ovat aika yhdentekeviä miksaajalle kokonaisuudessa. Eli muutosehdotukset eivät välttämättä huononna miksaajalle lopputulosta ja ne voivat jopa parantaa lopputulosta.

Hinnoitteluun on vähän erilaisia tapoja. Joillain on sama hinta kaikille, jolloin universumi tasaa prokkisten ajallisen vaihtelun (jota voi kätevästi seurata Hofa session timer -ohjelmalla) ja joillain taas enemmän budjettiajattelu, jossa on joku rahamäärä ja sitten katsotaan mitä sillä saa. Hinnat voivat vaihdella suurestikin, riippuen tilaajasta ja prokkiksen laajuudesta. Markkinointia ei kovastikaan tehdä, enemmän luotetaan puskaradioon ja viimeisimpään duuniin käyntikorttina, mutta nettisivujen tekemisestä oli kuitenkin ollut hyötyä.  

Tuhannet kiitokset jälleen panelisteille, tähtipuhujalle ja Auxilaisille jotka tulitte taas runsaslukuisina paikalle! Oli upea ilta ja seuraavaksi alamme pohtimaan pikkujouluhommia. Ideoita otetaan vastaan!

P.s. tsek: www.daw-ohjeet.com

Ystävällisesti,

Oona Kapari
Aux ry:n hallituksen jäsen”

 

Kuvat: Jonas Olsson.

studiorusketus

Leave a Reply